s1

Årskrönika 2011

Dags att summera säsongen 2011, vilket har varit ytterligare ett händelserikt år! Det är kul att gå tillbaka lite i rapporterna och dagboken under året, och när jag kikade på vad jag skrivit i krönikan vid den här tidpunkten förra året upptäckte jag att hästarna som varit i min vård gjort en start mindre under året men tagit en seger och en tredje plats mer än 2010. Men som min ekonomilärare sa; ”-det är nedersta raden som räknas !” Härligt sa bull… plus 27% i prispengar, trots att halva tyngdpunkten under året har legat på tvååringarna.

Så här gick det till!

Januari
Vi började året med fem starter första månaden, dock med sparsamma resultat av Second Lad (som lämnade stallet i slutet av januari) och Chamishi (som fick byta träningsupplägg). Den 9 januari öppnade jag ett slagsforum för stallet på Facebook, det var ett test som slog väl ut och har därför fortsatt sedan dess och nu har vi 225 personer som följer oss i detta socialamediet! I slutet av januari började Håkan Falk att vara i stallet vid några dagar i veckan, och det ledde till att han fr.o.m 1 juli blev anställd i stallet. Under denna svala vintermånaden lyckades vi också kvala in Third Lad.

Februari
Vi rivstartade februari med kvallopp av Odensia Millpond och undertecknad köpte in Jolanda Yataghan för att ha lite fler starthästar. Det blev sex starter denna månad och alla tre 3 åringar i stallet var ute på ovalen och även nyförvärvet hann med ett lopp i slutet av månaden. Det blev en slant för alla, men höjdpunkten var nog när vi fick ta emot pris på Örebro/Lindesbergs travgala för årets 2åring 2010 Svana Line! (vi noterar även att Third Lad och Pilagårdens Pia bytte tränare)

Mars
Denna månad fortsatte träffsäkerheten på pengar, åtta gånger av nio så ryckte vi åt oss en slant. Och det skulle visa sig att Jolanda var ett fyndköp då hon under mars tog två segrar och ett andra pris, när Svana Line hjälpte statistiken med att spurta hysteriskt till bronset i Coccinelles lopp så var vi nära att komma upp i 100 000 inkört under mars! Blodad tand av hästaffärer gjorde att jag köpte in Roseraie de Retz medan Odensia Millpond gick under klubban på internetauktionen och lämnade stallet.

April
Om jag minns rätt så var det vid denna tidpunkt man kunde lätta lite på mössa och långkalsonger… Två av tvååringarna hann med sina premielopp i månad fyra, Liberty Star och Julitta. Två nya hästar kom Olga Simoni köptes in och Bello Neo kom för inkörning i slutet av månaden. Vi gjorde fem starter och fick pengar vid tre tillfällen, en av plumparna var när Svana Line galopperade med hygglig placering på gaffeln i uttagning till Breeders Crown hemma i Örebro.

Maj
9 maj var det årspremiär på Lindesberg och det blev seger för Chamishi efter en bra spurt från kön och herr Hedblom tog sin första seger för året. Denna dag gick även Joensuu premielopp och innan maj var över hade även Twins Tingeling och Jarl gått sina dito. Vi gjorde sex starter i maj och förutom segern så tog Olga Simoni en andraplats i debuten för oss trots en löpning först i andra spår. Roseraie de Retz gjorde ett försök på banan men jag valde att låta henne gå till avel.

Juni
Det blev fem lopp i juni och Olga fortsatte med ett andrapris att göra bra ifrån sig. Innan halvtid på säsongen så avverkade även Rally Arne sitt premielopp vilket gjorde att alla tvååringar som varit med under vintern hade grejat detta.

Juli
Juli blev en händelserik månad då intresset från media var ökat. Först var jag i studion då V64 gästade gröngräset i Fornaboda och fick presentera min rörelse sen fick jag in A Place For Us, BR Chars Flicka och Lights On Broadway från Åke Svanstedt i början av juli vilket uppmärksammades på många håll. Alla tre kom, tillsynes, i gott skick och hann göra varsina starter innan juli var över. Resultatet blev att A Place vann sin uttagning till Amatör-SM och Flicka var ok som fyra i ett lärlingslopp på Romme medan Light On Broadway kroknade rejält i sitt lopp. Man konstaterade efter lite undersökningar att Lampan hade ett fel i halsen som vi har opererat och hoppas få tillbaka henne under våren 2012. Under denna månad hämtade jag hem två ston som jag lånat för avel, så nu går Jeanna förhoppningsvis i väntans tider på ett föl e Crazed och Limeshake ska vara dräktig med Racer Bourbon. Stallets hästar gjorde tio starter under månaden med en seger,ett andra, ett tredje samt tre övriga placeringar. Jolanda lämnade stallet då hon såldes vidare. Jag hade som kusk fått förtroende bakom Håkans Zeb Käbb vi flera tillfällen under sommaren och den gamle hedershästen spurtade mycket bra flera gånger, i slutet av juli gick han strålande vid ett lunchtrav på Lindesberg till fjärdepriset men ramlade tyvärr ihop livlös kort efter målgång och gick inte att rädda. Obehagligt för alla inblandade!

Augusti
Vi gjorde sju starter under sista sommarmånaden, A place seger i Amatör Sm som inbringade 100 000 är ju utan tvekan säsongens höjdpunkt. Hon satte i den starten sitt rekord 13,2 och även Svana Line noterade årets bästa tid i augusti då hon dock var lottlös i ett treåringslopp på Solvalla trots 14,8/1640. Olga Simoni lämnade stallet efter försäljning och vi kvalade Julitta. Hemma på gården blev det ett vindskydd till och träningsbanan fick en rejäldos med nytt material.

September
Den första ettåringen kom in denna månad, Andreas Holt visar fortsatt förtroende då Yes Man dök upp i ladorna. Vi gjorde tio starter denna månad och vid sidan av att Twins Tingeling kvalade och debuterade (sjua på 20,7/1640) samt att Svana Line gick bra i skymundan i sitt uttagningslopp till Oaks så var A Place For Us andra pris det som inbringad mest inkört (22 000;-)

Oktober
Jag började månaden med en visit i Stockholm på kriterieauktionen, där blev det dock ingen affär. Men dagen efter så hämtade jag två ettårsston till stallet, Diora From My och The Cat´s Secret. Vi gjorde elva starter i oktober och då vill jag lyfta tvååriga Julittas debutlopp som fyra på 17,6 lite extra. I övrigt noterar vi att även Bello Neo gick premielopp och hans ägare skickade hit ytterligare en häst, Torella, som följde med hem från Åby där A Place For Us provade lyckan i lärlings-SM (dock utan framgång). Under denna månad så öppnade jag en filial i Lia på andra sidan Frövi och hyr just nu in sex av hästarna där samt dom två avelsstona. Dessutom blev det offentligt att vi skulle leda Stall Bergslagen i Rikstravet 2012 i mitten av oktober.

November
Sju starter i november gav lika många placeringar, däremot ingen seger till stallet. Svana Line var ”best valueble player” med ett andra, ett tredje och ett femtepris. Spurten på Solvalla gjorde att några återigen höjde på ögonbrynen för vårat fina sto. I november kvalade vi även Joensuu och undertecknad tog två goa kusksegrar med Spring Photo.

December
Tre nya hästar kom i säsongens slutskede tvåårige Adam Hall of Fame (bror till Spring Photo), treårige Rally Sven samt ettåriga Granat Graff. Vi gjorde sex starter med stallhästarna innan bokslut och Twins Tingelings snygga tredjepris i Svampen Örebros Tvååringssprint consulation var bäst. BR Chars Flicka avslutade sin sejour hos oss med ett sjättepris på Romme men har inte levt upp till förväntningarna..

Inför 2012 se det spännande ut då vi har sju stycken som blir tre år vid årskiftet och fem är kvalade av dom vi har idag. Målsättningen är att köra in över 1 miljon till stallet och kvala in till något av dom större årgångsloppen för två-, tre-, eller fyraåringar samt nå en topp placering i Rikstravet.

/Sebastian

 

Kontakt

Sebastian Hedblom
Hemdal 140
718 91 Frövi

Tel: 070-645 43 41
E-post: sh.trav@hotmail.com