s1

Årskrönika 2013

Rekord är till för att slås.
Ni läser nu min fjärde årskrönika här på hemsidan efter att jag avslutat min tredje säsongen som auktoriserad travtränare. Stallet backade 2013 på den punkten som är viktigast i mina ögon – inkörda pengar i övrigt är det all-time-high!
Vi hade bland hästarna en bredare bredd men toppnoteringar som A Place For Us bidrog till i Amatör-SM 2011 och Svana Line gjorde 2012 uteblev iår.
Trots detta tycker jag saker och ting går åt rätt håll, om än lite för långsamt för att tillfredsställa en rastlös själ lik min.
Bakom kulisserna gör vi då och då prestationer som man jag personligen kommer minnas och nedan kommer jag gå igenom året som gott i korta drag.

Att vi körde premielopp med 13 tvååringar under 2013 och kvalade in sex av dessa under våran flagg är mer än tidigare. Det blev även en seger mer iår på stallets hästar än under 2012. Som kusk noterades jag för 150 uppsittningar under året vilket kan ge en skjuts i löpkörandet 2014 med det nya divisionssystemet där de som kört mer än mig 2013 får vissa begränsningar.
Som kusk blev det alltså fler starter, mer inkört och fler segrar än någon gång tidigare. Som om inte detta vore nog för det ”stora egot” så är det alltfler som väljer att följa vår verksamhet via de olika sociala medierna. Facebook rapporteringen där jag noterar vilka som tränat varje dag sen 9 januari 2011 har nu 431 följare och Twitterflödet som blivit en runnerup efter Rikstravet har i skrivandet stund 635 ”par ögon på sig”.

Först ut i januari var Julitta som gjorde bort sig med galopp tidigt i loppet och efter starten beslutades det att hon skulle få chansen hos annan tränare. Så blev det, samma dag som jag lämnade henne på Färjestad så hämtades även Joensuu hem från sitt äventyr i nord Norge då han tog bussen till Oslo.
Vi gjorde fem starter under denna månad och förutom Querida Frontlines seger i årsdebuten 21/1 så var Svana Line duktig tvåa i ett Klass I försök i V75 på Åby.
På Travgalan tilldelades vi två priser; Querida Frontline årets 3-åring vid Lindesberg samt undertecknad Årets Tränare.

I februari gjorde vi också fem starter med stallhästarna. Svana Line testade i Klass I finalen men fick inte med något där trots jänkarvagn och allt!
Joensuu provade en start på Eskilstuna men såldes kort därefter då vi inte fick ordning på Kiwi sonen.
Enda kuskseger 2013 med häst som inte var egen tränad togs denna månad då Smok´n League tog sin enda seger i sin hittills 30 starter långa karriär. Glada oddset 87,87 blev det på rekordet 14,8a/1640.

I mars gjorde vi sex starter, russinen i kakan var treåriga Walkyria Race som tog sin första seger i fjärde starten, ledning runt om på Färjestad och noterades för 18,5/2140.
Svana Line svarade för två fina insatser i Diamantsto försök som trea på Östersund och femma som fastlåst på Romme.
Dom tre första premiehästarna var ute och skötte sig fint Pellegrino Dulc, Deneb Graff och Myrsjös Merlin. Den sistnämnda såldes och gick vidare efter sitt premielopp. Från Myrsjö Gård kom istället det kallblodiga projektet Myrsjös Trollkarl som dittills aldrig gått felfritt i lopp.

I april gick ytterligare fyra tvååringar premielopp, Marina Graff drog många blickar till sig när hon dundrade runt på 28,6/2180. Conny Nobell dottern jagade sen upp sig för mycket i träningen och fick åka på sommarbete längre in på säsongen för att varva ner.
Trion Jenka, Xavier Gene och Nellie Lie Star lunkade på bra och felfritt när dom mönstrades i slutet på månaden.
Bland de fem starterna vi gjorde med stallhästarna så stack Querida Frontlines 6:e plats på V75 i Karlstad ut.
Under månaden fick vi in tre nya starthästar Lönshults Anny som återkom efter skada/operation samt Carlito Carivian och nygamla Twin´s Tingeling kom tillbaka i träning efter sin försäljning ett år tidigare!

I maj gjorde vi sex starter. Svana Line fick sommarlov efter en fin vinter/vår, hon visade vikande form som 8:a i ett långlopp på hemmaplan. Samma dag (14/5) så kammande vi hem två 2:a pris för Walkyria Race samt Twin´s Tingeling. Med det loppet i kroppen så spurtade Tingeling till sig en ny seger för stallet 23/5 på Lindesberg innan Lass North Star en vecka senare gjorde debut för oss på Färjestad med en snygg seger från ledningen på 16,1a/2140.
Power Ken gick sitt premielopp på Örebro i maj och Myhtical Lindy sonen gick hem till ägarna senare under hösten då han fick bekymmer.
Under månaden fick vi två nya fyraåringar i träning; Le Bon och meriterade Arnie Ken.

Med fler äldre hästar i stallet så började vi starta mer frekvent fr.o.m juni.
10 starter blev det denna månad.
Querida Frontline var trea när vi åkte på långresa till Tingsryd.
Lass North Star, som galopperade på milebanan, kontrade med en stark 2:a plats hemma på Örebro i starten efter.
Carlito Carivian noterade 15,2a/1640 på Mantorp och är därmed snabbaste 3 åringen tränad i Lindesberg regionen 2013, vi fick dock inte ”handbromsen” att lossna trots omlagd träning och kastration vilket gjorde att han flyttade några månader senare.
Grandchamp Zon lunkade runt i 30-fart på bra sätt i sitt premielopp och i juni kvalade vi hela fem hästar. Nyinkomna Le Bon och Windstone Race, Kerubin och Nellie Lie Star samt sexåriga Guns And Smash som efter två månader hos oss för första gången klarade ett godkänt kvallopp.

I juli gjorde vi 18 starter vilket är mesta månaden under vårat travår. Besvärliga Myrsjös Trollkarl mäktade med två felfri lopp och noterade rekordet 34,8/2120 när drog till norska Momarken. Han återföll sen i galoppsynder och blev ridhäst.
Lass North Star tog en ny seger när han spurtade vasst på Eskilstuna 23/7.
Le Bon debuterade med en tredjeplats på Mantorp och Guns And Smash överraskade många genom att vara tvåa i sin debut på Lindesberg från ledningen.
Vi kvalade tvååringarna Pellegrino Dulc och Mr Crazed (såld direkt efter till ägare hos Anders Svanstedt) samt körde premielopp med Racy Roz Sisu som var på tillkörning hos oss.

På 14 starter i augusti blev det två segrar. Lass North Star tog sin tredje för säsongen när han rundade fältet på Romme under slutvarvet. Några dagar senare var Guns And Smash i farten, även han i Borlänge. Dirigerade i ledningen och vann enkelt.
Påtal om rekord som det står i ingressen… Made My Way hämtades till stallet som oinkörd i maj och sattes ivagn lagom till Elitloppet – 10/8, alltså innan Jubileumspokalen (nästa stora lopp på Solvalla) så gick stoet felfritt 33,6/2140 i premieloppet på Mantorp (från 5:e spår i volt) och gick hem till ägaren igen.
Tjo va det går… rekord?!

I september gjorde vi 15 starter. Walkyria Race var tillbaka i stallet efter kort period hos ägaren men visade inte rätta draget i de två starter vi gjorde och åkte återigen hem och gjorde bokslut för 2013.
Nellie Lie Star var trea på 18,7/1640 i sin debut vilket är snabbaste volttiden av Lindesbergstränad tvååring under 2013, och även tredje snabbast totalt. Våran Pellegrino Dulc har gått 18,3a medans Jumpinjackofjoy nyligen blev säsongs snabbast när han hängde med i Vinterfavoriten till 17,7a
Under september gick även Xava Gene sitt premielopp efter sen inkörning. Vi bytte därefter tillbaka Xavier Gene i träning igen.

Premieloppandet avslutades i oktober med Made Black Beauty – mission completed och stoet gick hem till Norrköping.
Av fjorton starter denna månad sticker pallplatserna för Pellegrino Dulc och Querida Frontline ut. Querida visade även via en femteplats att hon började komma tillbaka i rätta slaget igen efter en lite trevande period.

I november kvalade Xavier Gene och Deneb Graff. Deneb var nu tillbaka överraskande snabbt efter en sårskada som tvingade honom till boxvila i juni.
Svana Line lyckades knipa en seger på Örebro 14/11 och Querida Frontline var tvåa i ett lopp som ingick i Mälardalscupen vilket gjorde henne aktuell för finalen i december.

December avslutade som vanligt säsongen och vi gjorde 10 starter.
Tvååringarna Deneb Graff och Pellegrino Dulc gjorde varsina två starter vilket gav två brons och ett fjärdepris samt enda tvåårsstarten (av 16) där vi blev utan pengar, när Deneb provade lyckan i Svampens Tvååringssprint och galopperade in i sista kurvan.
Jenka kvalade in och flyttade hem till ägarinnan.
I finalen av MälardalsCupen dagen före julafton siktade vi på favorit i repris men trots att Querida Frontline gick när 1,5 sekund fortare än Svana Line gjorde året innan så blev Querida 2:a UTAN pengar istället för tvåa som sin kompis.

Tidigare har jag satt upp olika målsättningar vad gäller inkörda pengar osv. inför kommande säsong.
Inför 2014 finns inga såna mål mer än att dubbla segerprocenten.
Inga omsvep – för att tillfredsställa mig själv måste resultaten förbättras och rörelsen bli stabilare.

Tro mig vi jobbar på saken / Gott Nytt År Sebastian

Tidigare krönikor: 2010 2011 2012

 

Kontakt

Sebastian Hedblom
Hemdal 140
718 91 Frövi

Tel: 070-645 43 41
E-post: sh.trav@hotmail.com