s1

Årskrönika 2015

Som vanligt kör vi en sammanfattning av det gångna året. I krönikan 2014 beskrev jag 2015 som ett ödesår för verksamheten. Resultatmässigt är vi fortfarande inte nöjda men personligen har det varit mitt bästa år på mycket länge, vi har minskat på det mesta men jag har vill framhålla att vi är ett starkt lag och jag har tagit mig tid för att lyfta blicken och känner att det finns ”fotfäste”. Tyvärr har inte Daniel Gustafsson jobbat hos oss under hösten då hästantalet inte varit som tidigare men han har gjort ett mycket bra intryck sen vi lärde känna varandra och förhoppningsvis finns tillfälle för mer samarbete längre fram. Stinas kunskap kring friskvårdsarbetet utökas likt en snöboll och det tillför naturligtvis mycket positivt. Det finns fler kuggar som också är viktiga för min verksamhet men för att inte bli långrandig i ingressen så avslutar jag med att tacka alla trogna kunder – det är ni som gör att jag fortfarande titulerar mig A-tränare.

Stallets resultat stannar vid 245.627 kr. På 91 starter har det blivit en seger samt ytterligare 17 pallplatser, som kusk är resultatet 132 3-11-12 och 319.077 inkört. Mest frekvent har tävlandet varit på Örebro, Mantorp och Lindesberg, men när jag sammanställer statistiken klurar jag på varför vi inte åkte mer till Årjäng under 2015 då alla tre besöken slutade med topp tre!

Bottennappet 2015 var att Eden Sund fölunge efter Up And Quick var döfödd men den häftigaste enskilda känslan inom ramen för verksamheten att kvala första uppfödningen Outlaw Pete på Färjestad, jag fick en våg av framtidstro över mig när han fick sträcka ut för första gången.

Nu en rapport månad för månad innan krönikan avslutas med ett litet omdöme om stallets hästar inför 2016:

Vi inledde året med fem starter i januari varav tre av dessa slutade på trioplats, Xavier Gene comebackade med en andraplats på både Färjestad och Sundbyholm. Querida Frontline var trea på Axevalla i enklare gäng, hon hade segern på gaffeln trots 40 meters tillägg men blev försiktig när det skulle avgöras sista biten efter en repa i spåren för tidigt.

I mitten på februari kom egna uppfödningen Illusionist hem från Myrsjö Gård och hade två jämnåriga kamrater med sig till oss för hantering och inkörning innan sommarbetet. Inga större framgångar på ovalen på sex starter, Tee Offs debut till fjärdepris samma dag som andelsgänget Stall Querida hade liten träff på Örebrotravet slog högst.

I mars blev Xavier Gene trea på Färjestad på årsbästat 16,0a/2140 och Querida Frontline var snubblande när att vinna på Romme, men fick ge sig precis före mål. Innan månadsskiftet åkte Svana Line till Salsbro stuteri för semin med Timoko. Hon blev snabbt dräktig och bor sen dess i Fåsjöhyttan hos familjen Berg.

I april var Tee Off ensam om att tjäna pengar, hon gjorde ett rejält lopp efter startgalopp som sjua på Mantorp men efter målgång hördes lite missljud i halsen vilket ledde till medicinering och lite vila. Make Me Rich kvalade in på Örebro. Ett stabilt samarbete med Josefin Jansson gav frukt när Rainbird dirigerade hem ett sprinterlopp på Årjäng på 14,9a/1640.

I början av maj köptes Odenna Q.C. på internetauktion och sattes vi vår träning. Soria Moria och Sign Me Up Too gick båda godkända premielopp. Querida Frontline underpresterade rejält på Lindesberg och efter den starten beslutades det på mitt initiativ att låta henne flytta till Kim Eriksson för att få nytändning.

I juni kvalade både Outlaw Pete och Yvaine Gene. Timmy fixade sitt premielopp och Odenna Q.C. fick utdelning via andra- och tredjeplats. Make Me Rich visade även en fin debut med fjärdeplats och bra uppförande.

Xavier Gene inledde juli månad med att vara tvåa på Årjäng. När det kördes breddlopp hemma på Lindesberg satte vi ett rekord för stallet med sex hästar till start, Orangeri debuterade med sjundeplats och även om alla utom en fick med pengar var det Xavier Gene som lyckades bäst med en fjärdeplats. Perfect Dulc lämnade stallet efter att vi inte lyckas få något drag i honom. Eden Sunds tog sig inte under avelsäsongen i Frankrike så hon komma hem till Sverige igen och såldes i slutet av juli.

I augusti bytte Make Me Rich och Signmeup tränare efter att vi kört fast. Outlaw Pete debuterade med en tredjeplats när vi tog turen till norska banan Biri, Odenna Q.C. var tvåa på Solvalla och Xavier Gene dömdes till tredjepris efter en målgång som krävde målfoto på Årjäng.

I september kvalade Sign Me Up Too och Yvaine Gene debuterade med mersmakande tredjeplats. Outlaw Pete var tvåa på Mantorp och en gäststyrning bakom Querida Frontline slutade även det med en andraplats på Eskilstuna.

I oktober gick Orangeri och Tee Off sina årsbästa i kortlopp bakom bilen på Mantorp via 16,1 resp 15,4. Outlaw Pete fortsatte att leverera genom nytt brons på Örebro. Sign Me Up Too gjorde debut och kom sexa efter en galopp kort efter start.

November kickade vi igång med en rejäl seger och välförtjänt seger för Xavier Gene på Gävle, Sign Me Up Too tog både en fin andra- och tredjeplats under månaden och Outlaw Pete ytterligare ett tredjepris. Orangeri såldes i mitten på november och årets tredje kuskseger togs med S.O.S.O´Malley som vaknat på rätt sida när han startade från ett tolfte spår hemma på Örebro men parkerade motståndarna i sista sväng och vann till 80 ggr pengarna. Outlaw Pete gjorde sin sjunde start i slutet av november, han fick sista pengen men var inte på topp och fick därmed gå till vintervila och ska jobbas inför sommar/höst 2016.

Mindre hästar och några som laddar om lite har gjort att det bara blev fyra starter i december. Xavier Gene håller fin vinterform över årsskiftet och Sign Me Up Too gjorde ett tappert försök på Solvalla i årets sista start, med bra från start i 13-öppning men kunde inte gå med över upploppet från tredje inv. Tvååringen tangerade dock Svana Lines årsbästa 2010 med 16,4a/1640 och vi har för femte gången de senaste sex åren den snabbaste, vinstrikaste och segerrikaste 2-åringen vid Lindesberg i vårat stall. En följetong som inleddes med just Svana Line 2010, Twin´s Tingeling/Julitta (snabbast med 17,6a) 2011, The Cat´s Secret 2012, Bajkal Graff 2014.

Hur ser det ut inför 2016?

Odenna Q.C. – går till avel

Xavier Genetävlar på stabilt och fungerar allt bättre i sin stora kropp, förhoppningsvis förbättrar han resultaten ytterligare under året

Outlaw Petehar visat fint uppförande och med en riktig vinterträning i kroppen tror jag på stor utveckling

Tee Offhar varit lite ojämn, får vi henne att stabilisera immunförsvar och kropp så finns mer att hämta här

Yvaine Gene fin inställning, kom igång sent med tävlandet men kommer vara ett av de starkare korten i inledningen av säsongen

Sign Me Up Too inlett talangfullt och har fina ingredienser att fortsätta utveckla

Soria Moria och Timmyär här för vinterträning, aktuella för start andra halvan av 2016

Illusionist siktar mot premielopp kring maj, förnuftig men för tidigt att säga om hon kan starta redan som tvååring

Otroligt spännande att se första avkomman till Svana Line komma i mars och klura ut ny partner för henne, i februari kommer även Thunderful Jolene (e. Select Yankee – Roseraie De Retz) hem för att börja skolas.

GOTT NYTT ÅR!

 

 

Kontakt

Sebastian Hedblom
Hemdal 140
718 91 Frövi

Tel: 070-645 43 41
E-post: sh.trav@hotmail.com